Mer Thailand:    Thailand  -  Bangkok  -  Koh Samui  -  Koh Phangan  -  Ko Samet  -  Phuket  -  Chaweng
Header 1
Navigera:

Förstasidan
Allmän info
Aktiviteter
KlimatetBoka hotell
Stränderna
Attraktioner
Shoppingen

Khao Lak Information


•  Heter på thailändska: เขาหลัก
•  Betyder på thailändska: "De förankrade bergen"
•  Avstånd till Phuket: 80 kilometer
•  Ligger i distriktet: (Amphoe) Takua Pa
•  Ligger i provinsen: (Changwat) Phang Nga


Först vill vi önska dig varmt välkommen till vår internetguide om Khao Lak! Vi hoppas du får svar på eventuella frågor och är du ute efter prisvärt boende på orten, så finner du vår populära och säkra hotellbokning här

Khao Lak återfinns i provinsen Phang Nga vid Andamanhavet, ungefär åtta mil norr om Phuket och flygplatsen där (Phuket International Airport). Man passerar flera stränder och orter på vägen från Phuket till Takua Pa: Thai Muang, Khao Lak Beach, Nang Thong, Bang Niang och Bangsak.

Nang Thong och Bang Niang är de mest populära stränderna i området och det är också här som de flesta hotellen återfinns. Här hittar man också den bästa shoppingen och de flesta restaurangerna i området.

Du tar dig enklast hit med buss, eller minibuss från Phuket, Krabi eller Bangkok. Väl på plats så finns det många sk songtaew (pick up taxi) som gör att du enkelt kan förflytta dig från hotellet till diverse attraktioner, stränder och restauranger etc. Priset för att åka med en sådan är normalt 80-200 baht beroende på avstånd, antal passagerare och tid på dygnet (ofta så är det dyrare på kvällen). Förhandla om priset innan du stiger på

Besökare i Khao Lak passar ofta på att besöka de populära "dyk och snorkel-öarna" Similan och Surin som går att nå med snabba motorbåtar som utgår från Khao Lak eller Thap Lamu piren (30 minuter från Khao Lak).

Tsunamin, julen 2004

Khao Lak drabbades väldigt hårt av tsunamin på förmiddagen, annandag jul 2004. Det var sammanlagt ca fyra enorma vågor som nådde 1-3 kilometer in på land. Flera tusen ortsbor, burmesiska gästarbetare och turister fick sätta livet till. Bhumi Jensen (ภูมิ เจนเซน), sonson till Thailands kung, var en av de personer som förolyckades i Khao Lak denna sorgens dag.

Numer finns det sofistikerat övervakningssystem som larmar vid eventuella jordbävningar. Kunskapen om tsunamis är också enormt mycket större i dagsläget. Det har anordnats uppsamlingsstationer på säker mark där folk skall samlas i säkerhet, om det skulle inträffa en motsvarande händelse igen. Ett tsunami-"museum" finns numer centralt beläget i Khao Lak, i närheten av den numer världsberömda polisbåten som fraktades två kilometer upp av tsunamivågorna. Denna patrullbåt har blivit något av en symbol och ett minnesmärke över händelsen.

Vi vill passa på att skänka en tanke åt alla de som drabbades av denna ofattbart hemska händelse, julen 2004.

Similan-öarna

Området fick status som en marin nationalpark 1982 och är tack vare det till stor del fortfarande oexploaterad. Denna grupp av öar och holmar ligger 2-3 timmar från Phang-Ngas kust med motorbåt, eller drygt den dubbla tiden med en långsammare båt från Phuket.

Vattnen kring ön anses som några av de allra bästa dykvattnen i världen med fantastisk sikt under ytan. Du kan räkna med ett skådespel av färgglada koraller och ett mångfald av fiskar om vädret är någorlunda fint. Allra bäst brukar sikten vara under högsäsongen, december till april.

Dagsutflykter till öarna för snorkling är populära, men ska man dyka så rekommenderar vi att man åker på en renodlad dykresa, för att få den bästa tänkbara dykupplevelsen. Dykföretag verksamma i Phuket och Phang-Nga erbjuder ett antal turer och utbildningar med dykinstruktörer för både nybörjare och mer erfarna.

För budgetresenärerna kan Similanöarna nås via båt från piren i Thap Lamu eller Hat Khao Lak. Chartrade båtturer går också att anordna. Kostnaden för turerna varierar och beror på vilken typ av båt man vill hyra.

Boende i tält och enkla bungalows är möjligt på ön Koh Miang, där nationalparkens huvudkontor också finns beläget. Det är klokt att ta med en ficklampa och myggspray om man har avsikten att övernatta där.

Surin-öarna

Surin öarna ligger ca 60 km väster om kusten i Phang Nga-provinsen. Dessa är också välkända för att erbjuda dykning och snorklig i världsklass. Av de fem öar som utgör ögruppen, är Koh Surin Neua (norra ön) och Koh Surin Tai (södra ön) de mest välkända och bara en liten vik som skiljer öarna åt. Här kan man bo i enklare bungalows eller på campingplats.

Den bästa tiden att besöka Surin-öarna är under perioden december till mars när havet är som lugnast. Naturintresserade besöker särskilt dessa öar för de många vandringsmöjligheter som erbjuds. Ett antal stigar finns nämligen som lämpar sig för promenader, speciellt på den norra ön.

Man når Surin-öarna med motorbåt från av de stora pirarna i Phang-Nga, Phuket eller Ranong provinsen. Från Khao Lak kan man åka båt från någon av stränderna. Biljetter finns bla att köpa på resebyråer och vissa hotell.

Mat och dryck i Khao Lak

I Khao Lak hittar du allt från enklare thailändska matställen och gatukök med rätter från 30 baht via McDonald's snabbmat (på huvudgatan) till fisk och skaldjursrestauranger direkt intill stranden. De sistnämnda tillhör vanligen resorter, men dessa tillåter även gäster utifrån.

Nattlivet är begränsat, men det finns ett ganska stort antal enklare strandbarer längs Nang Thong, Bang Niang och Khuk Khak. Området vid huvudvägen (ovanför de mest populära stränderna) erbjuder också en del mindre barer och restauranger som serverar allt från stekt ris (khao phad) till köttbullar med stuvade makaroner och andra skandinaviska maträtter. Viking Steak House and Pizzeria erbjuder just svensk och skandinavisk mat. Denna restaurang är belägen lite söder om McDonald's och på andra sidan av Petkasem Road (huvudvägen).

En annan restaurang med svensk ägare är Scandinavian Corner som är belägen i Khuk Khak ca en kilometer norr om Khao Laks centrum, intill en polisstation. Vi kan varmt rekommendera ett besök där.

Om du söker en svensk reseguide (i bokversion) så vill vi rekommendera: Resa i Thailand av Britt-Marie Bergman Saengkhamchu.
View Larger MapAnnonsera härKoh Phangan reseguideKoh Samui guide och hotellEn webbportal om Thailand


Lite om oss bakom Khaolak.nu

Vi ( Yenit Company Limited ) är ett Thailandbaserat företag som publicerat guider om Thailand och Asien sedan 1999. Vår målsättning är att erbjuda korrekt information om respektive destination och bokning av boende och turer till förmånliga priser. Vi finns även på Facebook

© Copyright 2010-2013. Foto: Jens W.  XMTML - CSS - 
 -   Bookmark and Share
Khaolak.nu - Förstasidan